visual artist

Toiminnallinen taide- ja kulttuuritila kirkon kupeessa

Kipinässä on Young Chang flyygeli.

Kipinässä on Young Chang flyygeli.

Kirkkonummen Kipinä ry on taide- ja kulttuuriyhdistys, jonka tarkoituksena on vahvistaa taidetta, kulttuuria ja asukkaiden aktiivisuutta toiminnallistamalla tyhjillään ollut liiketila Kirkkonummen ydinkeskustassa. Kipinässä kuka vaan voi järjestää tapahtumia, kursseja, erilaisia tilaisuuksia. Kipinän on loistava paikka itseohjautuville taide- ja kultturialan tekijöille joilla on idea ja osaaminen, mutta paikka puuttuu. Kipinässä järjetettäv tapahtuma voi olla kaikille avoin tai yksityinen, toistuva tai kertaluonteinen, suuri tai pieni, nuorille tai vanhoille ja kaikkea siltä väliltä.

Kipinän aktivistien puolesta talossa on useita toistuvia tapahtumia: kuvataidenäyttelyitä ja -kursseja, Stand Up Picnic, KipinäFestarit, lasten työpajoja, kirppiksiä, liikuntaa ja erilaisia Pop Up tapahtumia ja paljon muuta!

Kipinä sai alkunsa minun ja kollegani Krista Petäjäjärven aloitteesta. Taiteilijavetoinen taideprojekti lähti hakemaan vastausta kysymyksiin: Miten tyhjästä liiketilasta voisi tulla kaikille avoin toiminnallinen tila? Mikä vaikutus avoimella tilalla on yhteisön aktiivisuuteen ja keskustan alueen elävöitymiseen? Mitä alueen toimijat tarvitsevat vahvistuaakseen ja onko tilan tarjoaminen keskeinen vastaus siihen?

Ensin tehtiin muutaman viikon pop up taidetila ja koska homma sytytti oli sitä tarve jatkaa. Kipinän ideaa on testattu pari vuotta ja on tultu siihen tulokseen että yhdistyksen toimintaa halutaan painotta erityisesti taiteen - ja kulttuurin kentässä- tehdä näkyväksi kirkkonummelaista taide- ja kultturialan osaamista. Tämän puitteissa on aloitettu kirkkonummelaisten ammattitaiteiljoiden työllistymistä tukeva Yhteisötaiteen residenssi hanke joka kestää saadulla rahoituksella 2017 loppuun asti. Nyt Kipinä toimii päiväsaikaan taiteiljoiden työtilana. Hankkeesa työskentelevät taiteiljat jalkautuvat kirkkonummenlaisten yhteisöjen pariin ja toteuttavat yhteisötaide projekteja Kirkkonummella. Hanke toteuttuu Opetus- ja kulttuuriministeriön, TE-toimiston ja yhdistyksen tuella. Toimin residenssihankeessa hankepäälikkönä ja taiteiljana. Toteutan Lehmuskartanon hoivakodin henkilökunnan kanssa Vuorovaikutteisen muotokuvamaalaus-projektin, jonka satoa nähdään elokuussa 2017 Kipinässä. 

Kipinä on lyhessä ajassa ja kekseliäästi tullut osaksi kirkkonummelaista taide- ja kulttuurikenttää. Kävijöitä Kipinässä on sen toiminnan aikana ollut jo lähemmäs 10000. Jos olet kiinostunut Kipinän toiminnasta tutustu kotisivuillamme toimintaan. 

http://www.kirkkonummenkipina.fi

collage Toimintasuunnitelma 2014 Tilassa.jpg